Om Facebooks forbud mod anarkistiske og antifascistiske sider

:

Og om den digitale censur vi har i vente

Categories:

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2017/08/25/header.jpg

Facebook har fjernet flere Facebook-sider som de mener har forbindelser med crimethinc.com og itsgoingdown.org, blandt andre anarkistiske og antifascistiske udgivelsesprojekter, officielt under dække af at de ”støtter vold”. Det har intet at gøre med at inddæmme voldsudøvelse og alt at gøre med at lukke munden på sociale bevægelser og de forlag der dækker dem.

This translation originally appeared with a thoughtful introduction here.

I månedsvis har Donald Trump krævet denne nedlukning og har i en række opslag på sociale medier eksplicit givet anarkister og antifascister skylden for den landsdækkende bølge af protester, ansporet af vedvarende politivold i USA. For et årti siden, pralede repræsentanter fra Facebook stolt over deres rolle i den ægyptiske opstand. I dag har deres beslutning om at forbyde forlag der sætter fokus på sociale bevægelsers virke, vist at de er ivrige efter at sørge for at de eneste former for aktivismer der får lov at finde sted, er de som er gunstige for de siddende myndigheder.

twitter.com/nickmartin/status/1296175961260482560

Det er ikke neutralt hvordan man definerer vold. Sådan som Facebook lige nu definerer vold, er det legitimt for politiet at dræbe et tusind mennesker årligt og kidnappe, fængsle og sætte millioner på gaden – det er legitimt at kaste bomber på civile, så længe den angribende part repræsenterer en officiel regering ­­– men det er ”vold” at forhindre en forkæmper for hvidt overherredømme i at angribe en menneskemængde eller at kaste en rygende tåregasgranat tilbage mod politiet der affyrede den. Når de forsøger at lukke munden på dem der prøver at beskytte deres kvarter mod institutionel og hvidmagtsvold, er det en bevidst beslutning om at normalisere vold, så længe de der udøver den har magt i institutionerne.

Og når de klassificerer anarkister og antifascister sammen med højreekstreme militser der eksplicit støtter den siddende administration, er det et træk i en strategi om at skabe forvirring. Det er den samme metode som William Barr anvendte da han etablerede en arbejdsgruppe under indenrigsministeriet med fokus på ”anti-regerings-ekstremister” der både har fascister og antifascister i sigtekornet. Inden for indenrigsministeriet, giver det dem mulighed for at henvise til angreb fra militser og den yderste højrefløj for at kunne kræve flere ressourcer til at slå ned på dem der er på frontlinjen i forsvaret af befolkningsgrupper mod den slags angreb. Barr og andre medlemmer af Trumps administration har forsøgt at gøre det samme mod Black Lives Matter-aktivister ved at sammenligne dem med nynazister og hvidhedsnationalister som ”racemotiverede ekstremister”.

Efter en selverklæret fascist myrdede Heather Heyer under Unite the Right-mobiliseringen i Charlottesville, var der massivt pres fra græsrødderne for at fjerne fascister og forkæmpere for hvidt overherredømme fra sociale medieplatforme. I dag kommer presset derimod fra toppen af hierarkiet, i en tid hvor protestbevægelser er blevet centrale for at skabe en landsdækkende samtale om statsvold og undertrykkelse. Det er et modangreb fra magthaverne imod hjemmesider der bringer perspektiver fra dem der mobiliserede mod fascisterne i Charlottesville. Det er ikke noget tilfælde at det sker lige i kølvandet på Trumps udsendte føderale styrker til Portland, Oregon, som afstedkom flere uger med gadekamp, og kun et par dage efter at talspersoner fra den yderste højrefløj specifikt henviste til crimethinc.com og itsgoingdown.com i et skriftligt vidnesbyrd for senatet.

Alt imens højreekstreme grupper stadig organiserer på Facebook og spreder farlig desinformation om Covid-19, prioriterer Facebook at handle efter signaler fra Trump-administrationen om at undertrykke systemkritik. Lad os ikke være naive: hvis dette ikke bliver modsagt, kommer det til at fortsætte. Jo mere normalt det bliver for regeringer at slå ned på de forlag der rapporterer fra de sociale bevægelser, jo længere vil den slags censur sive ind i hver en del af samfundet, og jo mere vil det bestemme hvad det er muligt at tænke og hvad det er muligt at forestille sig.

Hvis du er bekymret over den udvikling, så spred denne nyhed med de midler du har tilgængelig. Facebook burde ikke have lov at bestemme på dine vegne hvad der udgør ansvarsfulde ytringer. Hvis vi står sammen i solidaritet, kan vi skabe en bedre verden, hvor ingen i god tro behøver være bange for at fascister, regeringer eller milliardvirksomheder skal true dem til tavshed.

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2020/08/19/banned-on-facebook.jpg