Sudanilaisten anarkistien haastattelu

:

Haastattelussa Sudanilainen anarkistiryhmä

Categories:

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2021/12/31/header.jpg

30 joulukuuta 2021 Sudanin valtion sotajoukot ampuivat kohti mielenosoittajia maanlaajuisessa armeijan diktatuuria vastustavassa mielenosoituksessa. Vähintään 4 ihmistä kuoli ja useita haavoittui. Sudanin armeija kaappasi vallan 25. lokakuuta ja sen jälkeen maan turvallisuusjoukot ovat tappaneet lukemattomia mielenosoittajia. Paikallisiin vastarintakomiteoihin ja mielenosoituksiin perustuva diktatuurin vastainen liike on siitä huolimatta onnistunut kasvamaan vahvaksi. Seuraava anarkistimielenosoittajien haastattelu koittaa valottaa Sudanin tilannetta ulkopuolisille.


Joulukuussa 2018 alkoivat valtavat maanlaajuiset mielenosoitukset Omar Al-Bashiria vastaan. Maata kolme vuosikymmentä hallinnutta diktaattori Al-Bashir pakeni huhtikuussa 2019, mutta mellakat, tiesulut ja protestit jatkuivat. Hallitukselta vallan ottanut väliaikainen sotilashallinto joutui protestien kohteeksi. Maan pääkaupunki Khartoumin keskustassa sijaitseva Al-Qyadan aukio vallattiin ja massiivinen mielenosoittajien joukko piti sitä hallussaan. Väliaikaisen hallinnon yhteydessä toimivat sotilaalliset voimat jatkoivat hyökkäyksiään mielenosoittajien kimppuun ja tilanne kärjistyi 3. kesäkuuta 2019, kun sotilasvoimat alkoivat häätää mielenosoittajia voimakeinoin. Erityisesti Al-Qyadan aukion häätö muuttui raa’aksi verilöylyksi.

Vastaukseksi protestien väkivaltaisille tukahduttamisille Sudanissa alkoi yleislakko, joka kesti 9-11. kesäkuuta 2019. Samaan aikaan protestiliikkeen edustajat osallistuivat useisiin neuvotteluihin, joiden tavoitteena oli muodostaa tilapäinen hallitus, joka koostuisi sekä armeijan edustajista että siviiliedustajista, ja joka luotsaisi Sudanin siirtymän uuteen hallintoon. Neuvottelut tulivat päätökseen sotilasvallankaappauksessa 25. lokakuuta 2021.

Haastattelun ensimmäinen osa tehtiin 28. joulukuuta 2021 Sudanin pääkaupungissa Khartoumissa. Toinen osa tehtiin välittömästi joulukuun 30. päivän mielenosoitusten jälkeen. Lisätietoja Sudanin anarkistiryhmästä löytyy facebookista.

Alkuperäinen haastattelu on tehty arabiaksi, josta se on käännetty englanniksi. Suomenkielinen käännös on tehty englanninkielisen käännöksen pohjalta.

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2021/12/31/1.jpg


Haastattelussa Sudanilainen anarkistiryhmä, 28. joulukuuta 2021

Kertokaa hieman ryhmästänne ensialkuun.

Ryhmä perustettiin Khartoumissa vuoden 2020 lopussa, kun kokosimme yhteen kaikki Khartoumin anarkistit. Olemme olleet yhdessä joulukuun 2018 vallankumouksesta lähtien, ja jotkut meistä ovat tunteneet toisensa jo lukiossa ja yliopistossa.

Anarkisteina olemme mukana ”vastarintakomiteoissa”, marsseilla nostamme lippumme yhdessä muiden vallankumouksellisten kanssa, levitämme anarkian sanomaa graffitein.

Vastustamme kaikkia autoritaarisuuden muotoja. Kannatamme ilmaisun vapautta ja yksilön autonomiaa.

Onko teillä yhteyksiä anarkisteihin Sudanin ulkopuolella?

Sinä olet ainoa anarkisti, jonka tunnemme Sudanin ulkopuolelta.

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2021/12/31/2.jpg

Onko Sudanissa tietääksenne muita anarkisteja tai anarkstiryhmiä lisäksenne?

Sudanissa on muita anarkisteja Port Sudanin kaupungissa ja aiomme ottaa heihin yhteyttä. Toivottavasti myöhemmin saamme yhteyden anarkisteihin kansainvälisesti, ja voimme levittää anarkismin yhdessä koko maailmaan.

Onko Sudanilla anarkistista historiaa, vai onko liike täysin uusi?

Anti-autoritaarisuus ideana ja käytäntönä sai alkunsa ensimmäisessä vuoden 2018 vallankumouksen protestissa, mutta media ei ollut aiheesta silloin kovin kiinnostunut, se jäi vähälle huomiolle.

Miten ihmiset ovat suhtautuneet anarkisteihin? Minkälainen suhde anarkisteilla on laajemman protesti- ja yhteiskunnallisten liikkeiden kanssa?

Ihmisten mielipiteet ovat hyvin jakaantuneita anarkistiliikettä kohtaan. Meille kuitenkin tärkeintä on se, että saamme vallankumouksellisten kumppaneidemme tuen. Olemme yhdessä samassa taistelussa fasistista järjestelmää vastaan, luomassa sen sijaan horisontaalista organisoitumisen muotoa ja sosialistista järjestelmää. ”Yleisen vallankumouksen” vaatimukset ovat hyvin samanlaisia omiemme kanssa.

Voitteko kertoa enemmän Sudanin tämän hetkisestä tilanteesta? Olemme ymmärtäneet, että protestit ovat jatkuneet yhtäjakoisesti ainakin vuodesta 2019 lähtien, ensin Omar Al-Bashiria ja sitten sotilasjunttaa vastaan. Minkälaisia repression muotoja valtion voimat tai muut harjoittavat tällä hetkellä?

Vallankumous on jatkunut joulukuusta 2018 lähtien. Kun vallankumous alkoi, protesteja tukahdutettiin väkivaltaisesti Muslimiveljeskunnan ja Omar Al-Bashirin johtaman hallituksen toimesta. Kaadoimme hallituksen 11. huhtikuuta 2019, kun valtasimme Sudanin armeijan pääesikunnan ja aloitimme siellä istumaprotestin. Valitettavasti valtaus myöhemmin kuitenkin nujerrettiin, 500 vallankumouksellista tapettiin, ja vallankumous ryöstettiin meiltä armeijan komentajien toimesta sekä ”pehmeän” ratkaisun nimissä. 17. elokuuta 2019 väliaikainen sotilashallinto (Transitional Military Council) ja siviiliryhmät (Forces of Freedom) sopivat 39 kuukautta kestävästä siirtymäajasta, jonka tavoitteena oli palata demokraattiseen hallintoon. Me vallankumoukselliset emme kuitenkaan luovuttaneet, vaan jatkoimme protesteja armeijaa vastaan siinä toivossa, että voisimme saada väliaikaisen hallinnon siirtymään ”teknokraattiseen” siviilihallintoon (hallitukseen, joka koostuu siviileistä, ei ammattipoliitikoista).

Sitten tapahtui sotilasvallankaappaus, armeija hajotti siviilihallituksen ja pidätti sen jäsenet.

Mutta me emme anna periksi. Kadut täyttyvät vastalauseista ja uhmasta siitäkin huolimatta, että sotilashallinto on vallankaappauksen jälkeen murhannut 47 ja vahingoittanut 1200 ihmistä kyynekaasulla, tainnutuskranaatein ja luodein. Me jatkamme silti protesteja tavoitteenamme kaataa sotilashallinto.

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2021/12/31/4.jpg

Minkälainen on suhteenne ei-anarkistisiin ryhmiin Sudanissa? Teettekö yhteistyötä? Jos teette, minkälaista yhteistyönne on?

Emme tee yhteistyötä siirtymäajan hallinnon edustajien kanssa. Muodostimme vastarintakomiteoita kaikkien muiden vallankumouksellisten ryhmien kanssa ja aloimme johtaa vallankumousta kaduilla, huolimatta meihin kohdistetusta väkivallasta. Kohtaamme väkivallan ja luodit suojattomin rinnoin ja väkivallattomin aikein. Olemme käyttäneet esimerkiksi kiviä ja tiesulkuja suojaamaan mielenosoittajia pidätyksiltä ja hallituksen voimankäytöltä. Käytämme polttopulloja tarpeen vaatiessa. Toisinaan otamme yhteen poliisin tai armeijan kanssa, jolloin sytytämme heidän autonsa palamaan tai hakkamme jonkun heistä.

Ja he ampuvat meitä, mikä johtaa haavoittumisiin tai kuolemaan.

Tuleeko mieleenne vielä jotain, mitä meidän pitäisi tietää? Onko teillä toiveita kansainväliselle anarkistiliikkeelle?

Olemme suunnitelleen useita marsseja ja protesteja torstaille. Olemme jo päättäneet reitit muiden vallankumouksellisten kanssa, ennen kuin virkavalta ehtii blokata internetin: kaikki marssit suuntaavat kohti presidentin linnaa (Republican Palace). Tulemme kohtaamaan silmitöntä väkivaltaa, minä saatan kuolla. Me anarkistit järjestämme mielenosoitukset ja olemme aina etulinjassa.

Pyydämme materiaalista tukea, koska meillä ei ole sponsoreita. Käytämme omia rahojamme, eikä se riitä kattamaan tarpeitamme, sillä hinnat Sudanissa ovat nousseet kohtuuttomasti, eikä meillä nuorilla ole paljoa rahaa. Toivomme, että kaikki anarkistit maailmassa tukevat meitä.

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2021/12/31/5.jpg

Päivitys: 30. joulukuuta 2021

Kaksi päivää haastattelun jälkeen, joulukuun 30. päivän mielenosoitusten jälkeen, saimme seuraavanlaisen viestin kontaktihenkilöltämme:

Emme saavuttaneet presidentin linnaa. He olivat tukkineet tiet valtavilla konteilla ja sulkeneet Omdurmanin ja Bahrin kaupungit (kellään ei ollut lupaa kulkea noista kaupungeista Khartoumiin). He suorittivat hirmutekoja meitä kohtaan Khartoumissa.

He ampuivat meitä, heillä oli jopa raskaita konekiväärejä, jotka aiheuttivat vammoja ja kuolemantapauksia. He myös pahoinpitelivät toimittajia sekä hyökkäsivät Al-Arabiyan ja al Hadathin (TV-uutiskanavia) rakennuksiin ja pidättivät työntekijät (jotka on nyt vapautettu). He ratsasivat myös sairaaloita, hyökkäsivät henkilökunnan kimppuun ja pidättivät lääkäreitä sekä loukkaantuneet toverimme.

He eivät anna meille marttyyriemme ruumiita haudattavaksi. Olemme tähän mennessä saaneet vasta kaksi. Yritämme tällä hetkellä saada takaisin ja haudata loputkin.

Puhelimemme eivät ole riittävän uusia, jotta voisimme kuvata kohtaamiamme julmuuksia, mutta jotkut ihmiset onnistuivat kuvaamaan tapahtumia.

Neljä martyyria kohtasivat kuoleman ja moni muu vahingoittui luodeista. Kunnia martyyreille ja kuolema armeijalle sekä vallanpitäjille.

Ahmed Alaamin Alkununa, Mustafa Mohammed Musa, Mohammed Majed Muhammad “Bebo,” Mutawakil Yousef Saleh.

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2021/12/31/9.jpg

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2021/12/31/8.jpg

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2021/12/31/7.jpg

cdn.crimethinc.com/assets/articles/2021/12/31/6.jpg

”Joulukuun vallankumouksen ja sotilasvallankaappauksen martyyrit.”

Ahmed Alaamin Alkununa
Kuolinpäivä: December 30, 2021
Kuolintapa: Luodin osuma päähän
Paikka: Omdurman

Mustafa Mohammed Musa
Kuolinpäivä: December 30, 2021
Kuolintapa: Luodin osuma rintaan
Paikka: Omdurman

Mohammed Majed Muhammad “Bebo”
Kuolinpäivä: December 30, 2021
Kuolintapa: Luodin osuma päähän
Paikka: Omdurman

Mutawakil Yousef Saleh
Kuolinpäivä: December 30, 2021
Kuolintapa: Luodin osuma rintaan
Paikka: Omdurman